Red Bul - Honda

Red Bul - Honda

Biografija:

2013

Dobar start sezone po pitanju performansi ali je konkurencija, prevashodno Lotus i Ferari, znatno bliža. Vozački par već u drugoj trci sezone (VN Malezije) ulazi u konflikt zbog "preotimanja" pobede Veberu od strane Fetela, koji navodno nije čuo i razumeo poruke tima. Sve više priča o odlasku Vebera na kraju sezone.

Fetel dominira i početkom drugog dela sezone, a uz pobede na Spa Frankošampu i Monci osvaja i 50-u pol poziciju za Red Bul.

2012

Red Bul nije počeo sezonu ubedljivo kao prethodnu, prvenstveno zbog Pireli pneumatika koji su doneli veću neizvesnost od očekivane. Do prve pobede Fetel dolazi na VN Bahreina (četvrta trka sezone), a potom veber osvaja VN Monaka i Velike Britanije. Bolid RB8 je konstantan i nema prevelike oscilacije u odnosu na tip staze kao Meklaren i ostala konkurencija. Polovinom sezone većina konkurenata počinje da stagnira po pitanju razvoja, a Red Bul dolazi do punog izražaja. U završnici sezone Fetel osvaja četiri trke za redom (Singapur, Japan, Južna Koreja, Indija), a na pretposlednjoj trci u SAD tim uspeva da odbrani titulu i postaje šampion po treći put. Fetel osvaja titulu na poslednjoj trci sezone i tako ekipa postaje trostruki prvak u obe konkurencije treći put za redom.

Pred završnicu sezone Red Bul i Infiniti proširuju saradnju, luksuzna marka pod okriljem Renoa postaje glavni sponzor tima, a tim menja ime u Infiniti Red Bul. Partnerstvo podrazumeva i rad na KERS-u nove generacije za novu eru motora, a ugovor čija je godišnja vrednost 20 miliona dolara potpisan je na četiri godine.

Vozači Red Bula su zvanično odustali tri puta ali je broj malo veći (5 puta), pošto su u dva slučaja odvozili više od 90% trke. Reč je o VN Italije kada je Veber odustao zbog guma, a Fetel zbog alternatora. Veber je odustao zbog alternatora i na Vn SAD u završnici sezone pa je ovaj deo bolida prtsavljao najveću brigu tima za finale u Brazilu gde su dobili novu specifikaciju ovog dela od Renoa.

Ukupno 14 podijuma od čega su 7 pobede (Fetel-5, Veber-2), 460 bodova i osvaojena treća uzastopna titula u obekonkurencije,  učinak je u sezone za šampionski Red Bul.

Ditrih Matesic, vlasnik Red Bula, odlučio je da nagradi svih 550 zaposlenih u timu sa po 12000 evra zbog osvajanja treće uzastopne titule u obe konkurencije.

2011

Dominantna sezona tima koji uspeva da odbrani šampionske titule u obe konkurencije. U kokpitima bolida RB7 je prošlogodišnji par Fetel-Veber.

Samo na VN Abu Dabija neki od vozača Red Bula nije bio na podijumu u sezoni od 19 trka.

Zabeleženo je 12 pobeda( Fetel-11, Veber-1) od čega su tri dvostruke i ukupno 27 podijuma.

Osvojeno je 18 pol pozicija, od čega je 15 Fetelovih čime je oboren rekord Najdžela Mensela i Vilijamsa od 14 pol pozicija iz 1992. godine.

Vozači su zabeležili samo 2 odustajanja, a na svih 19 trka sezone su zabeleženi bodovi.

Red Bul je podigao svoj nivo saradnje sa Renoom na premijum nivo i dogovorio dostavljanje motora za narednih 5 godina, kao i učešće u razvoju i plasmanu (prelazak na 1,6l V6 motore 2014.) preko svoje kompanije Red Bul Tehnolodži.

Red Bul će nastaviti sa korišćem KERS-a koji takođe dostavlja Reno.

Fetel je postao najmlađi dvostruki prvak sveta Formule 1. Ekipa je odbranila šampionsku titulu sa osvojenih 650 bodova, 153 više od Meklarena na drugoj poziciji.

2010

Vozački sastav ostaje nepromenjen, a Red Bul je kotiran kao tim "velike četvorke" i kandidat za titulu.

Početak sezone nije bio potpuno uspešan. Fetel je zbog problema sa svećicom na svom RB6 i prepustio sigurnu pobedu u Bahreinu da bi završio trku, a potom u Australiji odustao zbog problema sa kočionim sistemom.

Na sedmoj trci sezone u Turskoj dolazi do prvog okršaja između klupskih vozača. Fetel u nesmotrnom pokušaju preticanja Vebera izvlači deblji kraj i odustaje od trke.

Veber izbija u prvi plan kao kandidat za titulu ali na VN Evrope u kišnim uslovim izleće sa staze i anulira svoju prednost.

Na kraju sezone Fetel je u blagoj prednosti u odnosu na Vebera i prvi kandidat iz tima za osvajanje titule pored Alonsa, koji je u bodovnoj prednosti.

Slabijim plasmanima rivala Fetel osvaja šampionsku titulu kao najmlađi vozač u istoriji sporta, a Red Bul osvaja svoju prvu konstruktorsku titulu iu istoriji tima.

Na 19 trka vozači su odustali 5 puta. Osvojeno je 15 pol pozicija, odvoženo 6 najbržih krugova i zabeleženo 9 pobeda od čega su četiri dvostruke. Ukupno je osvojeno 20 podijuma i 498 bodova.

2009

Na mesto Dejvida Kultarda koji završava trkačku karijeru dolazi Sebastijan Fetel iz sestrinskog Toro Rosa uz već ustaljenog Marka Vebera.

Bolid RB5 nema dvospratni difuzor ali vrlo brzo dokazuje da je i bez tog dodatka na početku sezone najkonkurentniji uz Bron GP.

Takođe, tim razvija sopstveni KERS sistem, ali ih pregrevanje baterija i opšta nepouzdanost navodi na preuzimanje sistema od Renoa u proširenje i produžetak partnerskog ugovora. Međutim, i pored načelnog dogovora Red Bul nije koristio KERS tokom sezone.

Na trećojj trci sezone, Velikoj nagradi Kine, Sebastijan Fetel osvaja prvu pol poziciju za tim. Trka je još bolje protekla pošto je Fetel pobedio, prvi put u istoriji tima, a Veber zauzeo drugo mesto. Pol pozicija i dvostuka pobeda najavili su odličnu sezonu za tim.

Vozači ostvaruju ukupno četiri dvostruke pobede u sezoni.

Na 17 trka osvojeno je 5 pol pozicija, 6 najbržih krugova, 6 pobeda i 16 podijuma računajući i pobede. Zabeleženo je "samo" 5 odustajanja.

Osvojeno je 153,5 bodova i 2. mesto u šampionatu, što je najbolji rezultat u istoriji tima.

2008

Vozački sastav Kultard-Veber vozi drugu sezonu za redom. Bolid RB4 uvodi "ajkulino peraje" kao aerodinamički detalj na poklopcu motora koji prisvajaju skoro svi timovi do početka sezone u Australiji.

Prvi deo sezone dobro se odvija po tim. primetna je veća pouzdansot, a Veber osvaja bodove na skoro svakoj trci. Kultard na Velikoj nagradi Kanade osvaja 3. mesto što je najbolji rezultat tima u sezoni.

Ipak, od polovine sezone tim beleži sve lošije rezultate, a sestrinski Toro Roso prvi osvaja Gran pri (Fetel-VN Italije) u međusobnom duelu.

Red Bul se žali na manajak snage Renoovog agregata i navodi ga ako osnovni problem pada rezultata. Takođe, i Reno protestvuje navodeći da se striktno pridržavao razvoja motora nasuprot svojim rivalima koji su pravili dorade i na delovima agregata na kojima je bilo kakav rad dozvoljen. FIA dozvoljava Renou nakon završene sezone limitiranu reviziju agregata kako bi se izjednačila snaga.

na 18 trka vozači su odustali 8 puta.

Osvojeno je 29 bodova i pozicija 7 u šampionatu konstruktora.

2007

Bolid RB3 je prva kreacija za koju je odgovoran Adrijan Njui. Posle samo jedne godine saradnje sa Ferarijem, Red Bul se odlučuje za Renoove motore, a ugovor sa Ferarijem predaje sestrinskom Toro Rosu.

Dejvid Kultard vozi u paru sa Markom Veberom. Zbog izlaska Mišelina iz Formule 1, tim se vraća na Bridžston pneumatike.

Nepouzdanost i dalje muči ekipu ali konstantni ulazak u treći deo kvalifikacija dokazuje da bolid ima potencijal.

Najbolji rezultat Red Bul ostvaruje na Velikoj nagradi Evrope, kada Veber osvaja podijum-3. mesto, a Kultard završava na 5. mestu.

Na 17 trka vozači odustaju 14 puta.

Osvojena su 24 boda, pozicija 5 u šampionatu.

 

2006

Sredinom prethodne sezone Red Bul je najavio saradnju sa Ferarijem. Stari bolid RB1 sa Kosvortovim V10 motorom ustupljen je sestrinskoj ekipi Toro Roso.

RB2 je dobio novo Ferarijev V8 agregat usklađen sa novim pravilima.

Iako je krajem 2005 iz Meklarena u Red Bul došao Adrijan Njui, njegov uticaj na razvoj novog bolida bio je minimalan.

Kao i prethodnici - Stjuart i Jaguar, Red Bul je svoj prvi podijum zabeležio u Monaku, Kultard osvaja 3. mesto.

RB2 je nepouzdan i pored Ferarijevog motora ekipa beleži duplo manje bodova u odnosu na debitantsku sezonu.

Zbog slabijih rezultata Kristijan Klina na poslednje tri trke menja Robert Dorbons.

Na 18 trka, vozači su odustali 12 puta. osvojeno je 16 bodova i pozicija 7 u šampionatu.

2005

Red Bul je nastao kupovinom fabričkog tima Forda - Jaguar Rejsing(naslednik Stjuarta, ekipe koju je osnovao bivši trostruki prvak Formule 1 ser Džeki Stjaurt, krajem 1996. godine. Stjuart se takmičio u F1 tri sezone 1997-1999, do preuzimanja od strane Forda.)

Bolid RB1 bio je evolucija-nastavak programa Jaguar Rejsinga sa obzirom da je tim kupljen krajem 2004. godine. Pokretao ga je Kosvortov V10 motor (TJ2005 3.0l).

Vozački sastav tima činili su Dejvid Kultard, a Vitantonio Liuci i Kristijan Klin delili su poziciju drugog vozača. Liuci se pojavio u četiri navrata, a Klin je odvozio ostalih petnaest trka sezone.

U poređenju sa Jaguarom, Red Bul je bio ogroman uspeh. U debitantskoj sezoni na 19 trka vozači nisu stigli do cilja u 11 navrata, osvojeno je 34 boda, dovoljno za poziciju 7 u šampionatu konstruktora.