Hamilton osvojio pol poziciju u Brazilu

U nestabilnim vremenskim uslovima u Brazilu, pol poziciju je osvojio Hamilton; Fetel je osvojio 2. mesto ali je pod istragom; 3. mesto pripalo Botasu

Trku za VN Brazila će sa pol pozicije startovati Luis Hamilton, koji je na prethodnoj trci postao ovogodišnji šampon Formule 1, dok borba između Mercedesa i Ferarija za titulu u šampionatu konstruktora i dalje traje.

Drugo startno mesto je osvojio Fetel, ali se našao pod istragom zbog nepoštovanja procedure pri merenju težine bolida.

Treću startnu poziciju je osvojio Valteri Botas.

 

Kvalifikacije za VN Brazila su započele po oblačnom vremenu u iščekivanju kiše. Desetak minuta pre kraja Q1 vozači su zaista i počeli da prijavljuju slabu kišu na nekim delovima staze.

Na kraju prve runde kvalifikacija eliminusani su Stofel Vandorn, Lens Strol, Fernando Alonso, Brendon Hartli i Karlos Sajnc.

 

Na početku Q2 su vozači požurili da izađu na stazu i iskoriste suvu stazu jer se očekivalo još kiše.

Bilo je važno postupiti strateški pametno s obzirom da će vozači koji se kvalifikuju među prvih deset morati da startuju trku na istoj vrsti guma koju su koristili u Q2. Pad temperature staze je učinio da staza više pogoduje mekim gumama sa kojima je Ferari prvi izašao na stazu.

U međuvremenu je Sergej Sirotkin za malo izbegao da udari u Mercedes Luisa Hamiltona, ali se Britanac nije našao pod istragom sudija zbog blokiranja Vilijamsa.

Nakon prve serije krugova kiša se pojačavala.

Hilkenberg nije stigao da preduhitri kišu i postavi vreme koje bi prelazak u Q3 učinilo izvesnijim, a slična situacija je bila i sa Pjeom Gaslijem. Međutim, Gasli je uspeo da prođe dalje, dok je Hilkenberg završio svoje kvalifikacije. Iza njega je bio Sergej Sirotkin kao najsporiji vozač u Q2.

Zapravo, jedini vozač koji je popravio svoje vreme je bio Šarl Lekler koji je bio uporan u svojoj nameri da prođe u Q3. Time je „ispod crte“ gurnuo Kevina Magnusena, a dalje nisu prošli ni vozači Fors Indije – Serhio Perez i Esteban Okon. Okon inače ima kaznu pomeranja na startnom gridu što će koristiti Hilkenbergu i Sirotkinu koji su se kvalifikovali iza njega.

 

Prvu seriju krugova u Q3 je sa najboljim vremenom završio Luis Hamilton. Drugim brzim krugom je dodatno popravio svoje vreme i niko ga nije nadmašio, tako da je pol pozicija pripala njemu.

Drugo mesto je osvojio Fetel koji je pod istragom i postoji rizik od ozbiljne kazne. Naime, kada je pozvan na merenje težine Fetel je odbio da isključi motor, što ometa merenje i otvara mogućnosti za neprecizne rezultate. Nakon merenja je Fetel krenuo oborivši čunjeve. U saopštenju FIA-e se navodi da, dakle, nije poštovao instrukcije i time ugrozio proceduru merenja, tako da ostaje da sudije analiziraju ovaj problem.

Razlog Fetelovog postupka je što je u nestabilnim vremenskim uslovima bio jako nestrpljiv da nastavi sa kvalifikacijama.

Treće startno mesto je osvojio Valteri Botas, a slede ga Kimi Raikonen.

Iza Raikonena su se našli vozači Red Bula na petom i šestom mestu, s tim što Rikardo ima kaznu pomeranja za pet mesta pa će trku startovati sa jedanaeste pozicije..

Oba vozača Zaubera su se odlično kvalifikovala ovog vikenda, Markus Erikson je osvojio sedmo startno mesto, dok je Šarl Lekler osmi, a pomeriće se još i za jedno mesto napred.

Roman Grožan i Pjer Gasli su bili deveti i deseti, ali će se i oni pomeriti za jedno mesto napred zbog Rikardove kazne. Iz istog razloga je Kevin Magnusen, koji se plasirao na jedanaestom mestu, došao među prvih deset.

 

 

 

 

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0