Sajnc pobednik Velike nagrade Singapura


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 17.09.2023.


Sajnc pobednik Velike nagrade Singapura

©Ferrari

Pobeda Sajnca uz odličnu ličnu i strategiju Ferarija. 

Karlos Sajnc se svakako ovom pobedom upisao u istoriju kao vozač koji je prekinuo dominantni niz Red Bula.
Udes Sardženta koji je izazvao usporenje i izlazak vozila sigurnosti nije poremetio strateški plan Sajnca i Ferarija, kao ni kasniji period virtuelnog vozila sigurnosti koji su vozači Mercedesa iskoristili za montažu novih guma. Sajnc je taktički odgovorio na sve izazove i zaštitio poziciju od tri, odnosno četiri konkurenta ako uzmemo u obzir i Leklera. Sajncov kolega imao je ulogu drugog vozača na ovoj trci i nakon prvog servisa koji je izazazvan udesom Sardženta pri ulaska u boks odmah za Sajncom izgubio je nekoliko pozicija. Do kraja uspeo je da se probije odnosno zadrži četvrto mesto od napada Ferstapena koji je završio na kraju peti.
Taktika Sajnca došla je do izražaja u završnici kada je Norisu koji ga je pratio veći deo trke, dao ulazak u DRS kako bi vozač Meklarena čuvao svoju poziciju od Rasela i Hamiltona, ujedno braneći tako i Sajnovo vođstvo. Noris je odoleo pritiscima Rasela i Hamiltona, a u poslednjem krugu okrznuo je zid. Isto je uradio i Rasel, ali nešto većim intezitetom pa je nakon gubitka kontrole produžio u barijeru. U prvi mah činilo se da je u pitanju prekasno kočenje ili otkaz kočnica ali je zapravo kontakt sa zidom doveo do gubitka kontrole.

Pjer Gasli doneo je bodove Alpini, a Pjastri se postarao napretkom za deset pozicija da Meklaren uzme dvostruke bodova. Australijanac je vozio stariju verziju bolida u odnosu na Norisa.

Perez je završio na poziciji 8 ali je pod istragom zbog kontaka sa Albonom.

Bodove su upisali i novajlija Loson iz Alfa Taurja i Magnusen iz Hasa. Albnon je prvi izvan zone bodova u Vilijamsu kome ulične staze ne odgovaraju.

Loš vikend Aston Martina potvrdio je Alonso pozicijom 15. Španac nije imao tempo,a uz kaznu od 5 sekundi, spor servis i jedno izletanje sa staze pozicija 15 čini se najviše što je mogao da uradi na stazi Marina Bej.

Rezultati trke za Veliku nagradu Singapura:

1 Karlos Sajnc Ferari
2 Lando Noris Meklaren +0.812
3 Luis Hamilton Mercedes+1.269
4 Šarl Lekler Ferari +21.177
5 Maks Ferstapen Red Bul Rejsing +21.441
6 Pjer Gasli Alpina +38.441
7 Oskar Pjastri Meklaren +41.479
8 Serhio Perez Red Bul Rejsing +54.534
9 Lijam Loson Alfa Tauri +65.918
10 Kevin Magnusen Has F1 Tim +72.116
11 Aleksander Albon Wilijams +73.417
12 Guanju Džo Alfa Romeo +83.649
13 Niko Hilkenberg Has F1 Tim +86.201
14 Logan Sardžent Vilijams +86.889
15 Fernando Alonso Aston Martin +87.603

Trku nisu završili:

Džordž Rasel Mercedes krug 62 
Valteri Botas Alfa Romeo krug 51
Esteban Okon Alpina krug 43
Juki Cunoda Alfa Tauri krug 1