Fetel završava F1 karijeru


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.07.2022.


Fetel završava F1 karijeru

©Aston Marin F1

Sabastijan Fetel je objavio danas da će se povući iz Formule 1 na kraju seone 2022. Nemac je osvojio četiri F1 šampionata sa Red Bulom (2010, 2011, 2012 i 2013) uz 53 pobede u toku dosadašnje karijere (treći na listi iza Luisa Hamiltona i Mihaela Šumahera).

"Imao sam privilegiju da sarađujem sa mnogo fantastičnih ljudi u Formuli 1 tokom proteklih 15 godina, mnogo ih je da bi ih sve pomenuo.
Tokom poslednje dve godine vozim za Aston Martin, iako rezultati nisu dobri i onakvi kakve smo očekivali, jasno mi je da je postavljeno sve kako bi se tim takmičio na najvišem nivou u godinama koje dolaze. Zaista sam uživao u radu sa skupinom divnih ljudi. Svi - Lorens, Lens, Martin, Majk, menadžeri, inženjeri, mehaničari i ostatak tima su ambiciozni, sposobni, posvećeneni i prijateljski nastrojeni i želim im svako dobro. Nadam se da je posao koji sam odradio prošle i koji radim ove godine koristan u daljem razvoju timu koji će pobeđivati u budućnosti. Radiću svom snagom u nastavku sezone i poslednjih 10 trka u F1 sa tim ciljevima u mislima."
"Oduka o povlačenju bila je teška za doneti, puno vremena sam provodio misleći o tome. Na kraju godine videću čemu ću se sledećem posvetiti. Jasno mi je da biti da biti otac zahteva vreme, želim da se posvetim porodici i da više vremena provodim u njenom krugu. Danas nije oproštaj od vas, danas više želim da se zahvalim svima, naročito fanovima, bez koje Formula 1 ne bi postojala", rekao je Fetel.
"Želim da se zahvalim Sebastijanu od srca za veliki posao koji je odradio u Aston Martinu tokom posldenjih godinu i po. Jasno smo mu naglasili da ga želimo u timu i dalje ali je on doneo poslednju odluku za koju misli da je najbolja za njega i porodicu i mi to poštujemo naravno. Odvozio je nekoliko fantastičnih trka za nas, a iza scene njegovo iskustvo i ekspertiza za naše ineženjere bila je neizmerno korisna. Jedan je od najboljih svih vremena u Formuli 1 i bila je privilegija raditi sa njim. Nastaviće da vozi za nas sve do poslednje trke u Abu Dabiju, što će biti njegova 300-ta trka u Formuli 1. Priredićemo mu najlepši mogući odlazak", rekao je Lorens Strol, vlasnik tima.
"Sebastijan je neverovatan vozač - brz, inteligentan, strateg - naravno da će nam nedostajati takvi kvaliteti. Ipak, dosta toga smo naučili kroz saradnju sa njim i znanje koje smo stekli davaće nam benefite dugo  nakon njegovog odlaska iz Aston Martina. Ovaj tim je odličan projekat sa neograničeni, potencijalima i osnovni posao koji je odradio Sebastijan prošle godine i još uvek radi je krucijalan. Kada postanemo potpuno konkurentni, a hoćemo, jedan od glavnih arhitekata budućeg uspeha biće Sebastijan Fetel i na tome ćemo mu uvek biti zahvalni", rekao je Majk Krek, šef tima Aston Martin.