Lekler pobednik Velike nagrade Austrije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.07.2022.


Lekler pobednik Velike nagrade Austrije

©Ferrari F1

Šarl Lekler je uspeo da prekine niz trka u kojim nije imao sreće i nakon tri preticanja Ferstapena u trci uspeo da stigne do pobede i tako "oživi" nade o osvajanju šampionata.
Nasuprot njemu Karlos Sajnc u drugom Ferariju ovog puta nije imao sreće. Njegov bolid našao se u plamenu, tako da je Ferstapen lako došao do drugog, a Hamilton treći put zaredom do trećeg mesta podijuma.

Ferstapen je startovao kao favorit za još jednu, petu pobedu u sezoni nakon osvajanja pol pozicije i prilično sigurne pobede u sprint trci.
Grid je formiran bez tri bolida na mestima koje im pripadaju po performansama. Botas je stratovao iz boksa zbog kazne usled promene motora, Alonso sa začelja jer nije mogao da startuje trku zbog problema sa elektronikom koja je promenjena tokom noći uz Fetela koji je otklizao van staze u sprint trci.

Mala bojazan bila je i oko Hamiltonovog starta jer se na njegovom bolidu radilo na 10 minuta do početka trke. U pitanju je bila "duga" pedala kočnice. Ipak, mehaničari Mercedesa uspeli su da sve završe posao do svetla za start, pa je Hamiton startovao sa pozicije 8.
Ferstapen je startovao ispred Leklera i Sajnca ali je njegov klupski kolega Perez imao kontak sa Raselom na startu, završivši u pesku. Ipak, uspeo je da se izvuče i ode na servis gde mu je konstatovana velika rupa na oplati bolida uz montaću tvrdih guma. Vratio se na začelje uz dosta lošiji tempo.
Hamilton je izgubio poziciju u odnosu na Mika Šumahera, glavnog rivala iz sprint trke.

Lekler je prvi put prestigao Ferstapena u 12. krugu, a Rasel je dobio kaznu od 5 sekundi zbog kontakta sa Perezom. To ga je primoralo na rani odlazak na servis pa je uz odrađenu kaznu promenio gume i prednje krilo. Potom se našao na začelju sa Perezom na poziciji 19.
Ferstapen je odradio servis u 13. krugu, vrativši se na poziciju 8, dok je Hamilton uspeo da prestigne Mika Šumahera za peto mesto, a potom i Magnusena za četvrto.
Potom je duo Hasa otišao na servis, a Ferstapen se našao iza Hamiltona. Nakon nakoliko krivina prestigao je vozača Mercedesa.
Ferari je u međuvremenu opet prešao na taktički plan "E", što je nagoveštavlo jedan odlzak na servis. U tim trenucima Red Bul je ostao sa jednim bolidom na stazi, pošto je Perez odustao usled prevelikih oštećenja bolida RB18 koji mu nisu daval šanse za ozbiljniji rezultat.

Oba vozača Ferarija odradila su servis, a Ferstapen se nalazio u vođstvu sa 6 sekundi prednosti. Lekler je bio dosta brži na svežijim gumama pa je pretekao lidera šampionata u 33 krugu koji se žalio na "nepredvidivo prijanjanje". Gasli i Noris su zaradili kazne od 5 sekundi zbog prelaska preko limitiranih zona staze.
Ferstapen je otišao na drugi servis u 37. krugu po tvrde gume, posle čega mu je rečeno da pravi vremena kruga slična Hamiltonovim, odnosno da konkuriše za treću poziciju, a možda ja u pitanju bilo uljluljkivanje konkurentnijih vozača Ferarija.
Fetel je pri pokušaju preticanja Gaslija u borbi za poziciju 14 imao kontakt pa je završio van staze. Vozač Alfa Taurija je zbog incidenta zaradio još jednu kaznu od 5 sekundi.
U 49 krugu Ferari je odradio drugi servis. Lekler je prvi tišao u boks, zatim i Sajnc, a potom su se dali u poteru za Ferstapenom koji je imao 2,5 sekundi prednosti.
Na stazi sa malom dužinom kao što je Red Bul Ring lideri brzo sustignu vozače sa začelja. Latifi je jedan od njih ali je olakšao posao odustajanjem. Vozaču Vilijamsa bila je ovo 50. trka u Formuli 1 koju neće imati po čemu specijalno da pamti.
Lekler je prestigao Ferstapena po treći put u 53 krugu trke. Sajnc je bio sledeći u redu za napad ali su njegovi planovi izgoreli u plamenu motora koji je pokuljao u 58 krugu trke. Prošlonedeljni pobednik sedći u krivini 4 gledao je u neverici redare koji gase plamen koji je obuhvatio njegov Ferari. Situacija je izazvala period vremena virtuelnog vozila sigurnosti, pa je u periodu usporene trke vodeći dvojac odlučio da odradi još jedan servis. Lekelr i Ferstapen montirali su srednje tvrde gume, a vozač Ferarija koji je imao 4 sekunde prednosti požalio se na čudno ponašanje pedale gasa.

Problem je postojao sve do kraja trke ali je Lekelr priveo trku kraju i došao do nove pobede ispred Ferstapena koji je osvojio bod za najbrži krug. Treće mesto podijuma pripalo je Hamiltonu, treći put zaredom.
Rasel je četvrti, a Okon je u svom 100-tom  F1 nastupu zauzeo peto mesto, dok je Mik Šumaher šesti, što je njegov najbolji F1 plasman u dosadašnjoj karijeri. Proglašen je i za vozača trke. Takođe, on i osmoplasirani Magnusen drugi put zaredom su među osvajačima bodova za tim Has. Njih je razdvojio sedmoplasirani Noris, koji je sa Rikardom na
poziciji 9 osvojio dvostruke bodove za Meklaren. Deseto mesto zauzeo je Alonso pa je i on uz Okona obezbedio Alpini dvostruki završetak u bodovima. 

Među vozačima koji su ostali "kratkih rukava" prvi je Botas, praćen Albonom, Strolom, Džoom, Gaslijem, Fetelom i Cunodom.Rezultati trke za Veliku nagradu Austrije:

1 Šarl Lekler Ferari 71 krug
2 Maks Ferstapen Red Bul +1.532
3 Luis Hamilton Mercedes +41.217
4 Džordž Rasel Mercedes +58.972
5 Esteban Okon Alpina +68.436
6 Mik Šumaher Has +1 krug
7 Lando Noris Meklaren +1 krug
8 Kevin Magnusen Has +1 krug
9 Danijel Rikardo Meklaren +1 krug
10 Fernando Alonso Alpina +1 krug
11 Valteri Botas Alfa Romeo +1 krug
12 Aleks Albon Vilijams +1 krug
13 Lance Stroll Aston Martin +1 krug
14 Džo Guanju Alfa Romeo +1 krug
15 Pjer Gasli Alfa Tauri +1 krug
16 Sebastian Fetel Aston Martin +1 krug
17 Juki Cunoda Alfa Tauri +1 krug

Trku nisu završili:

18 Karlos Sajnc Ferari 
19 Nikolas Latifi Vilijams 
20 Serhio Perez Red Bul