Sajnc pobednik haotične Velike nagrade Velike Britanije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.07.2022.


Sajnc pobednik haotične Velike nagrade Velike Britanije

©Ferrari F1

Karlos Sajnc došao da prve F1 pobede u trci koju je obeležio stravičan udes Guanju Džoa, srećom bez većih posledica po vozača Alfa Romea.

U udesu je učestvovao i Aleks Albon ali je i on posle pregleda u lokalnoj bolnici pušten. Rasel je takođe zadobio oštećenja bolida koja su ga eliminisala iz trke dok su Cunoda i Okon uspeli da se domognu boksa i u periodu crvene zastave koja je trjala skoro sat vremena otklone oštećenja.
Trka je "resetovana" pa je Sajnc dobio još jednu šansu, odnosno start sa prve pozicije, koju je ovog puta iskoristio i poveo trku. 

Perez je u borbi sa Lekelrom zadobio oštećenje prednjeg krila pa je morao u boks što ga je degradiralo na začelje, a Hamilton je uspeo da prestigne Norisa. Greška Sajnca, promovisala je Ferstapenana vodeću poziciju ali je i on nakon bušenja pneumatika morao u boks. Vratio se na poziciju 6, sa 21 sekundom zaostatka ali i komentarom da "bolid nije u redu", odnosno da ima oštećenja ali da nisu kritična. Ferstapen je tako ostao bez mogućnosti da se bori za vodeće pozicije i do kraja tke pokušavao je da ostankom u bodovima umanji štetu.

Nakon 17 krugova trke Lekler je pritiskao tim da "skloni" Sajnca iz vođstva jer ih sustiže Hamilton. Sajnc je prvi odradio servis, potom i Lekler, a 8 krugova kasnije Hamilton koji je vodio trku par krugova. Nešto sporiji servis koštao izlaska iz Sajnca.

Timskim naređenjem u 31 od 52 kruga vozači Ferarija zamenili su pozicije.
Okon je odustajanjem u 40 krugu, odnosno zaustavljanjem na startno-ciljnom pravcu, što je izazvalo period pod režimom vozila bezbednosti, izmenio tok trke. U međuvremenu Botas i Gasli su odustali parkiravši svoje bolide u garaže timova.

Sajnc, Hamilton i Perez odradili su servis, dok je Lekler osta o na stazi. Šanse za odbranu vođstva bile su minimalne na 16 krugova starim tvrdim gumama, dok su rivali imali 2 kruga stare meke gume.
Nakon vraćanja u trkački režim, Lekler je otišao preširoko u krivini, Sajnc je preuzeo vođstvo, a iza je Perez napao Hamiltona za treće mesto.
Iza su vozili Alonso, Noris i Fetel. Dok je Sajnc pravio distancu, Lekler, Perez i Hamilton borili su se za drugo mesto a u nekim trenucima borbe Lekelr i Perez izlazili su van staze.
Sajnc je došao do prve F1 pobede, Perez je zauzeo drugo mesto, a domaći Hamilton treće. Lekelr se morao zadovljiti četvrtom pozicijom ispred Alonsa i Norisa. Ferstapen se uspeo zadržati na poziciji 7 i pored pritisaka od starne Mika Šumahera koji je osmim mestom uzeo prve bodove u Formuli 1.
Fetel i Magnusen kompletiraju prvih deset, odnosno osvajače bodova. Trku su završili još i Strol, Latifi, Rikardo i Cunoda.

Rezultati trke za Veliku nagradu Velike Britanije:

1 Karlos Sajnc Ferari
2 Serhio Perez Red Bul 3.779s
3 Luis Hamilton Mercedes 6.225s
4 Šarl Lekler Ferari 8.546s
5 Fernando Alonso Alpina 9.571s
6 Lando Noris Meklaren 11.943s
7 Maks Ferstapen Red Bul 18.777s
8 Mik Šumaher Has 18.995s
9 Sebastijan Fetel Aston Martin 22.359s
10 Kevin Magnusen Has 24.520s
11 Lens Strol Aston Martin 26.098s
12 Nikolas Latifi Vilijams 31.981s
13 Danijel Rikardo Meklaren 32.299s
14 Juki Cunoda Alfa Tauri 40.144s

Trku nisu završili:

Esteban Okon Alpina – menjač
Pjer Gasli Alfa Tauri – oštećenje
Valteri Botas Alfa Romeo – tehnički problem
Dordž Rasel Mercedes – udes
Džo Guanju Alfa Romeo – udes
Aleks Albon Vilijams – udes