Ferstapen pobednik Velike nagrade Kanade


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 19.06.2022.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Kanade

©Red Bull F1

Maks Ferstapen odneo pobedu nakon velike borbe u završnici sa Sajncom. Treće mesto zauzeo je Luis Hamilton, ispred Rasela i Leklera koji se probio sa začelja.

Ferstapen je poveo trku ispred Alonsa koji je nekoliko krugova odolevao napadima Sajnca. Iza prve trojice vozio je Hamilton , ispred Magnusena sa kojim je imao kontakt u borbi za poziciju četiri.
Magnusen je u duelu oštetio prednje krilo što ga je primoralo nakon opomene sudija da odradi servis i tako kompromituje svoju trku u ranoj fazi. Mik Šumaher je nakon najbolje startne poziciji pao na poziciju 8 iza Okona i Rasela.
Magnusen primoran da odradi servis otišao je krug pre nego što je Perez odustao nakon mehaničkih problema. Proglašen je režim virtuelnog vozila bezbednosti, pa je više vozača koristeći usporenu fazu trke otišao na servis, a od vodećih Ferstapen i Hamilton koji su pali na treće i šesto mesto.
Hamilton je ubrzo prestigao Okona i preuzeo poziciju pet, Ferstapen je nedugo zatim prestigao Alonsa za poziciju dva i dao se u poteru za vodećim Sajncom.
Sledeći bitan momenat je odustajanje Mika Šumahera. Vozač Hasa bio je nadomak prvih F1 bodova ali je odustao usled mehaničkih problema. Fazu virtuelnog vozila bezbednosi ovog puta iskoristili su Sajnc i Rasel, pa je Ferstapen povratio vođstvo ispred Alonsa koji nije odradio servis.
Nakon restarta Hamilton je iskoristio novije gume i probio se na poziciju tri ispred Alonsa čija je taktika ostajanja na stazi dovedena u pitanje. Španac je končno u 29. krugu odradio servis montiravši tvrde gume, a na stazu se vratio iza Leklera koji se probijao sa začelja, na poziciju 6. Lekler se potom zaglavio iza Okona, sve do 42. kruga kada je otišao u boks po nove gume. Spor servis ga je bacio na poziciju 12.
U sledećem krugu Ferstapen je odradio servis, pojavivši se iza Hamiltona. Borba za poziciju kratko je potrajala, ako je i uopšte bilo jer je Hamilton u sledećem krugu otišao na servis.
Sajncu koji nije odradio servis odgovarao je izlazak vozila bezbednosti na stazu, kako bi odradio "jeftiniji" servis, a to mu je omogućio Juki Cunoda izletanjem na kočenju pri uključenju na stazu. Blokada točkova, hladne gume ili kombinacija ovih razloga poslala je vozača Algfa Taurija u barijeru, nakon servisa pri uključivanju na stazu. Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti, Sajnc je odradio servis, a na restartu se našao iza Ferstapena uz prednost po pitanju istrošenosti guma. 
Borba za pobedu vodila se nekih 15-ak krugova ali Sajnc nije uspeo da pronađe tempo kako bi prestigao Ferstapena, čiji je Red Bul bio brz kako na pravcu tako i u krivinama.
Hamilton je zauzeo treće mesto ispred klupskog kolege Rasela koji je još jednu trku završio u prvih pet, ispred Leklera koji se probio sa startne pozicije 19.
Okon i Alonso zauzeli su pozicije 6 i 7, što je najbolji plasman Alpine u dosadašnjem delu šampionata. Alonso je imao problema sa punjenjem baterije ali je ipak uspeo da hvata DRS klupskog kolege i sačuva poziciju od Botasa i Džoa iz Alfa Romea, koji su završili u bodovima.
Poslednji raspoloživi bod uzeo je domaći Lens Strol iz tima Aston Martin.
Oba vozača Meklarena ostala su bez bodova.
Bila je ovo prva pobeda Ferstapena u Montrealu i 82. tima Red Bul u njegovoj dosadašnjoj istoriji.


Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:

1. Maks Ferstapen Red Bul Rejsing 70 krugova
2. Karlos Sajnc Ferari +0.993
3. Luis Hamilton Mercedes +7.006
4. Džordž Rasel Mercedes +12.313
5. Šarl Lekler Ferari +15.168
6. Esteban Okon Alpina +23.890
7. Fernando Alonso Alpina +24.945
8. Valteri Botas Alfa Romeo +25.247
9. Džo Guanju Alfa Romeo +26.952
10.Lens Strol Aston Martin +38.222
11.Danijel Rikardo Meklaren +43.047s
12.Sebastijan Fetel Aston Martin +44.245s
13.Aleksander Albon Vilijams +44.893s
14.Pjer Gasli Alfa Tauri +45.183s
15.Lando Noris Meklaren +52.145s‚
16.Nikolas Latifi Vilijams +59.978s
17.Kevin Magnusen Has +68.180s

Trku nisu završili:
Juki Cunoda Alfa Tauri udes 47 krugova
Mik Šumaher  Has mehanički problem 18 krugova
Serhio Perez Red Bul mehanički problem 7 krugova