Ferstapen pobednik VN Emilije Romanje, loš dan za Ferari


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.04.2022.


Ferstapen pobednik VN Emilije Romanje, loš dan za Ferari

©Red Bull F1

Perfektan vikend za Red Bul, maksimumu bodova u Imoli, dok je Ferari imao prilično loš dan. Sajnc je u gužvi nakon starta imao kontakt sa Rikardom u jednoj od krivina i nakon gubitka kontrole završio nasukan u pesku. Lekler je imao treće mesto "u džepu" ali je nakon promene guma u želji da postavi vreme najbržeg kruga, napravio grešku i završio u barijeri kraj staze. Ipak, uspeo je da nastavi trku i nakon još jednog servisa i promene krila uspeo da se domogne šestog mesta u poslednjih nekoliko krugova i tako bar malo "umanji štetu".

Trka je počela u kišnim uslovima, gume za srednje mokru stazu bile su izbor vozača za start. Ferstapen i i Perez su odlično krenuli , dok je Lekler izgubio poziciju 3 do prve krivine, na koju se probio Noris. Rikardo u drugom Meklarenu i Sajnc u drugom Ferariju vodili su sličnu borbu za poziciju 5 ali je došlo do kontakta u kome je lošije prošao Sajnc. Vozač Ferarija ostao je zaglavljen u pesku dok je Rikardo produžio uspevši da se domogne boksa i nastavi trku sa začelja.
Nakon uklanjanja Sajncovog Ferarija trka je nastavljena, a jedini vozač koji je ubrzano gubio pozicije je Alonso. Oplata njegovog bolida sa desne strane počela je da se raspada, a kasnije je utvrđeno da je imao kontakt sa Mikom Šumaherom na startu trke. Španac je odustao na kraju 6 kruga.
Do prvog servisa Lekelr je uspeo da prestigne Norisa za poziciju tri, a Rasel Magnusena za poziciju pet ispred Botasa, Fetela, Strola i Hamiltona....
Rikardo sa začelja otvorio je seriju "redovnih" odlazaka u boks, montiravši prvi srednje tvrde gume. Njegova vremena kruga bila su najbolja preporuka ostalim rivalima za koje gume da se odluče mada su timovi vozačima najvljivali kišu polovinom trke.
Gužva u boksu najmanje je pogodovala Hamiltonu koji je pao u poretku, a nakon izlaska ubrzo se našao na poziciji 14, odakle nije uspeo da se pomeri sve do kraja trke. Okon je imao nebezbedno puštanje ali je ipak vozio do kraja trke na poziciji 11.
Ferstapen je sigurno vodio ispred Pereza, Leklera i Norisa koga su pratili Rasel, Botas, Cunoda, Fetel, Magnusen, Strol, Okon, Albon i pomnuti Hamilton.
Uzbuđenje na kraju počelo je kada je Lekler pokušao kasnim servisom i montažom mekih guma da uzme bod za najbrži krug. Red Bul je odmah reagovao pa su Perez, a potom i Ferstapen odradili dodatni servis, takođe uzevši meke gume.
Lekler je uzeo poziciju Perezu, ali ju je Meksikanac ubrzo vratio. Lekelru nije ostalo ništa drugo sem pokušaja najbržeg kruga, jer je Red Bul bio brži i dominantniji u duelima. Međutim, prebrzo je ušao u krivinu, a zatim prešao preko ivičnjaka izgubivši kontrolu. Bolid je otklizao u barijeru. Šteta je bila minimalna ali je vozač Ferarija morao na promenu krilo, što ga je koštalo pada na poziciju 9. Ipak, do kraja trke u nekoliko krugova, uspeo je da se domogne pozicije 6. 
Botas je pritiskao Rasela za poziciju 4 ali je ipak morao da se zadovoji petim mestom.
Juki Cunoda se probio ispred Fetela koji je osvojio prve bodove ove sezone, Magnusen je deveti, a poslednji bod uzeo je Strolu drugom Aston Martinu. Tako je tim iz Silverstona došao do dvostrukih bodova u sezoni. Prvi van zone bodova je Okon koji ima kaznu od pet sekundi zbog nebezbednog puštanja iz boksa. Albon je odvozio solidno trku uz pritisak Gaslija i Hamiltona koji je trajao tridesetak krugova.
Guanju Džo završio je trku na poziciji 15 ispred Latifija i Mika Šumahera u drugom bolidu Hasa, koji je imao okretanje u drugom delu trke.
Rikardo koji je vozio na začelju u drugom delu trke montirao je tvrde gume ali strategija nije dovela do pomaka jer niko od rivala nije išao na dodatnu zamenu guma. 


Rezultati trke za Veliku nagradu Emilije Romanje:

1 Maks Ferstapen Red Bul
2 Serhio Perez Red Bul 16.527s
3 Lando Noris Meklaren 34.834s
4 Džordž Rasel Mercedes 42.506s
5 Valteri Botas Alfa Romeo Rejsing 43.181s
6 Šarl Lekler Ferari 56.072s
7 Juki Cunoda Alfa Tauri 61.110s
8 Sebastijan Fetel Aston Martin 70.710s
9 Kevin Magnusen Has 75.026s
10 Lance Strol Aston Martin 1 krug
11 Esteban Okon Alpina 1 krug
12 Aleks Albon Vilijams 1 krug
13 Pjer Gasli Alfa Tauri 1 krug
14 Luis Hamilton Mercedes 1 krug
15 Guanju Džo Alfa Romeo Rejsing 1 krug
16 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
17 Mik Šumaher Has 1 krug
18 Danijel Rikardo Meklaren 1 krug

Trku nisu završili:
Fernando Alonso Alpina oplata bolida
Karlos Sajnc Ferari udes