Lekelr pobednik VN Australije, Ferstapen i Sajnc odustali


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.04.2022.


Lekelr pobednik VN Australije, Ferstapen i Sajnc odustali

©Ferrari F1

Šarl Lekelr odvozio odličnu trku od starta do cilja, a jedino su periodi restarta predstavljali mali izazov za lidera šampionata. Ovo je druga pobeda u sezoni za Leklera na trećoj trci sezone.
Maks Ferstapen je na drugom restartu pokušao da izoazove Monačanina za vođstvo ali je nakon odbrane Lekler počeo da pravi razliku. Ferstapenov pritisak potpuno je prestao u 39 krugu jer je odustao usled problema sa agregatom.
Situacija je tako omogućila Perezu da se nađe na drugoj poziciji, kao i Raselu kojem je ovo prvi podijum sa Mercedesom.
Uz pobedu Lekelr je odvozio i najbrži krug i vodeći je u šampionatu sa 71 bodom ispred Rasela koji ima 37, dok je treći i pored odustajanja Sajnc sa 33. 

Lekler je napavio dobar start, ostao ispred Ferstapena, a treću poziciju je preuzeo Hamilton, probivši se ispred Pereza, dok je Rasel uspeo da prestigne Norisa.
Sajnc koji je startovao na tvrdim gumam sa pozicije 9 uz proemnjen upravljač neposredno pred start trke, odmah je počeo da gubi pozicije, našavši se u jednom trenutku na poziciji 14.
Na još nezagejanim gumama pokušao je proboj u 2 krugu ali je otišao preširoko na kočenju izgubio kontrolu kroz krivine 9 i 10 završivši nasukan u pesku.
Bilo je to prvo odustajanje u trci, a nakon uklanjanja Ferarija, trka je restartovana u 7. krugu. Nije bilo promena sve do 10. kruga kada je Perez vratio treću poziciju prestigavši Hamiltona. Iza njega na poziciji 5 vozio je Rasel praćen Norisom i Rikardom.
Okon je započeo seriju servisa u 17. krugu. Lekler je odradio servis u 22. krugu, kao i Hamilton ali se vratio na vodeću poziciju ispred Rasela koji u tim trenucima nije odradio servis. Ferstapen je bio na poziciji 3 sa 5 sekundi zaostatka. Hamilton je pre servisa uspeo da prestign Pereza ali je nakon servisa na nezagrajanim gumama odmah izgubio poziciju.
Vozilo sigurnosti ponovo je imalo posla u krugu 24, a Fetel još jednu vožnju skuterom, pošto je nakon prelaska preko ivičnjaka izgubio kontrolu nad Aston Martinom, zavrteo se i razbio bolid o zid, ostavši bez prednjeg krila i dela nosa.
Situaciju je najbolje iskoristio Rasel, odradivši tada "jeftiniji servis", što ga je promovisalo na poziciju 3 iza vozila sigurnosti. Hamilton je negodovao zbog ishoda ali je Rasel jednostavno imao sreće pri udesu Fetela.
Restart je usledio u 27 krugu. Ferstapen je još jednom pokušao napad na Leklera ali promene nije bilo. Ferstapen se potom našao pod pritiskom rasela i Alonsa, koji nije odradio servis.
Trebalo je nekoliko krugova da se gume zagreju, a potom su vozači sa svežim gumama krenuli u preticanja. Među njima prvi Perez koji se probio na poziciju 4 u 30 krugu,  potom je i Hamilton prestigao Alonsa za poziciju 5.
Perez je potom napao Rasela za poziciju 3, a i tim je Raselu savetovao odustajanje od duela sa dominantnijim Red Bulom jer će istrošiti gume. Tako je Rasel na kratko istisnut sa podijuma ali ga je Ferstapenovo odustajanje zbog kvara motora u 39. krugu opet promovisalo na treći stepenik pobedničkog postolja.
Alonso i Magnusen koji do tada nisu odradili promenu guma, iskoristili su period virtuelnog vozila sigurnosti i odradivši servis.
Na restartu najinteresantnije je bilo na ivici zone bodova, gde je vozio Albon u Vilijamsu, bez odlaska na servis. Iza njega  Strol je uzeo poziciju Botasu, a potom je i Gasli uspeo da prestigne vozača Alfa Romea. Strol je dobio kaznu od 5 sekundi, ne zbog istiskivanja Botasa, več zbog krivudanja po pravcu pri odbrani pozicije.
Strol, Gasli, Alonso i Šumaher su se u jednom trenutku nalazili u voziću koji je konkurisao za poslednji bod.
Lekler je sigurno priveo trku kraju ispred Pereza i Rasela koji su se našli na podijumu, dok je Hamilton četvrti. Noris i Rikardo doneli su dvostruke bodove Meklarenu završetkom trke na pozicijma 5 i 6. Iza njis se našao Okon praćen Botasom i Gaslijem, a poslednji bod uzeo je Albon iz Vilijamsa nakon odlaska u boks u pretposlednjem krugu trke.


Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:

1 Šarl Lekler Ferari
2 Serhio Perez Red Bul 20.524s
3 Džordž Rasel Mercedes 25.593s
4 Luis Hamilton Mercedes 28.543s
5 Lando Noris Meklaren 53.303s
6 Danijel Rikardo Meklaren 53.737s
7 Esteban Okon Alpina 61.683s
8 Valteri Botas Alfa Romeo Rejsing 68.439s
9 Pjer Gasli Alfa Tauri 76.221s
10 Aleks Albon Vilijams 79.382s
11 Guanju Žou Alfa Romeo Rejsing 81.695s
12 Lens Strol Aston Martin 88.598s
13 Mik Šumaher Has 1 krug
14 Kevin Magnusen Has 1 krug
15 Juki Cunoda Alfa Tauri 1 krug
16 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
17 Fernando Alonso Alpina 1 krug

Trku nisu završili:
Maks Ferstapen Red Bul motor
Sebastijan Fetel Aston Martin udes
Karlos Sajnc Ferari udes