Mercedes uložio žalbu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.12.2021.


Mercedes uložio žalbu

©Mercedes AMG F1

Mercedes je uložio žalbu na trku u Abu Dabiju i to zbog kršenja dva pravila u završnici, nakon kojih je Ferstapen prestigao Hamiltona u poslednjem krugu i došao do prve titule.

Situacija u trci govorila je da će Hamilton doći do pobede i uzeti novi naslovprvaka, a onda se desio udes Latifija koji je izazvao izlazak vozila sigurnosti.
Red Bul je pozvao Ferstapena po nove meke gume, dok je Hamilton ostao na stazi na gumama na kojima je odvozio 38 krugova od 58 koliko je trajala trka. Restart u poslednjem krugu doneo je Ferstapenu ogromnu prednost, pa je uspeo da prestigne Hamiltona i osvoji titulu.
Na 30 minuta po završetku, Mercedes je uložio žalbu, odnosno dve. Jedna je protiv finalne klasifikacije vozača, odnosno rezultata trke odnosno kršenja člana 48.12, kao i kršenje člana 48.8. 

Članovi se odnose na obilazak bolida, odnosno vozača koji su zaostali za krug. Parafrazirano - Vozači koi zaostaju za krug i više dobijaju poruku da mogu istupiti iz kolone i preteći vodeće i vozilo bezbednosti kako bi se vratili u poredak iza vodećih. 
Sporno je i to što je Ferstapen pritiskao Hamiltona na restartu i na kratko ga prestigao, lider trke (u tom trenutku Hamilton) je taj koji diktira tempo za restart.
Mercedes i Red Bul nisuse oglašavali osim kratkih izjava da"veruju u prvičnost FIA-e"!