Hamilton pobednik dramatične Velike nagrade Saudijske Arabije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.12.2021.


Hamilton pobednik dramatične Velike nagrade Saudijske Arabije

©Mercedes AMG F1

Kontravezna i dramatična prva Velika nagrada Saudijske Arabije završena je pobedom Luisa Hamiltona koji se uz bod za najbrži krug izjednačio  sa vodećim Ferstapenom koji ima više pobeda.

369.5 bodova za vodećeg Ferstapena isto toliko za drugoplasiranog Hamiltona koji ima pobedu manje pred završnu trku sezone.
Trka je obilovala restartima, incidentima i kontraverznim odlukama direktora trke, pa će pobednik šampionata biti poznat sledeće nedelje.
Trka je imala start i dva restarta iz mesta, kontaktom između rivala za titulu. 
Valteri Botas je "ukrao" treće mesto Okonu na startno ciljnom pravcu u poslednjim metrima trke.
Očekivanja za trku pod reflektorima u Dždi bila su velika, asadržaj i ishod svakako je opravdao ista.
Mercedes je imaoodličan start, Hamilon je poveo, Botas zadržao drugo mesto, dok je Ferstapen ostao na trećem. Perez je mogao da udari u klupskog kolegu nakon bolokade točkova pri kočenju u trećoj krivini.
Ipak, katastrofa za Red Bul je izbegnuta.
Situacija za Mercedes povoljno se razvijala sve do udesa Mika Šumahera. Hamilton i Botas otišli su po gume, Ferstapen je ostao na stazi, što će se ispostaviti kao odlična odluka jer je nekoliko krugova kasnije proglašena crvena zastava i zaustavljanje trke. Tako je Red Bul mogao "besplatno" da promeni pneumatike i povede trku na novim gumama. 

Umesto letećeg direktor trke majkl Masi odlučio je da se restart ponovi ali iz mesta. 

Na restartu Hamiltomn se probio ispred Ferstapena ali je vozač Red Bula uzvrati agresivno u krivini 1. Hamilton je odreagovao defanzivno, Ferstapen izašao van staze, a Okon probio ispred Hamiltona koji je pao na poziciju 3. Na sredini grida došlo je do kontaktaizmeđu Leklera i Pereza. Vozač Red Bula izgubio je kontorlu završio u barijeri, a iza njih na Rasela koji je usporio naleteo je Mazepin. Perez, Rasel i Mazepin su odustali, a kontrola trke proglasila je još jednu crvenu zastavu, odnosno prekid trke. 

Zbog sticanja prednosti van staze kontrola trke, "ponudila" je Red bulu da startuje sa pozicje 3, iza hamiltona, odnosno sa pozicije 3, što je ekipa iz Miulton Kinsa prihvatila.

U krugu 16 trka je ponovo retsrtovana. Ferstapen je ponovo agresivno ušao u krivinu 1, dok je Hamilton na restartu prestigao Okona i više pažnje posvetio njemu, Ferstapen se ponovo agresivno probio sa unutrašnje strane. Vozač Mercedesa je imao blagi kontakt prednjim krilom sa Okonom, a zatim mu je prepustio poziciju kako bi smanjio rizik od sudaranja, oštećenja i eventualnog odustajanja. Ipak, sve je nadoknadi na strtno ciljnom pracu u sledećem krugu davši se potom u poteru za Ferstapenom.

U pozadini Cunoda je imao kontakt sa Fetelom uz odlopmljeno prednje krilo pa je staza bila prepuna krhotina i delova bolida. Nekoliko puta proglašavan je period virtuelnog vozila bezbednosti kako bi se pokupile krhotine, jer je Fetel imao kontak i sa Kimijem Raikonenenom.

Ferstapen je imao 1,5 sekundi prednosti na 18 krugova dok kraja kada je trka konačno mogla da se restartuje u trkački tempo.

U napadu na Ferstapena sa spoljnje strane u krivini 1, Hamiltonu rival nije ostaviopostora obadvojica su izašla van staze, a Red Bul je instruisao Holanđanina da prepusti poziciju Hamiltonu.

U sledećem krugu Ferstapen je usporio  vozeći levo desno po stazi uz naglo usporenje. Hamilton ga je sustigao i uz blagi kontakt i oštećenje prednjeg krila jedva izbegao. 

Ferstapen ej potom pustio Hamiltona ali je napravio poziciju za napad u sledećoj krivini te je odmah povratio poziciju. Odmah potom kažnjen je sa 5 sekundi zbog primoravanja rivala(Hamilton) da izađe sa staze. Malo kasnije opet je prepustio poziciju Hamiltonu jer je počeo da gubi prijanjanje na srednje tvrdim gumama, a rizik je bio preveliki da se pozicija brani. Nije bilo ni uslova da ide na najbrži krug jer je Botas koji je jurio Okona za poziciju tri bio isuviše blizu.

Hamilton je tako sa oštećenim krilom  odneo pobedu i bod za najbrži krug trke, dok je ferstapen drugi uz Botasa koji je "ukrao" poziciju Okonu u poslednjim metrima na podijumu.

Rikardo je u čitacoj situaciji uz dobru strategiju tima stigao do pozicije pet, dok je Noris u drugom M;eklarenu uspeo da uzme bod. Odluka tima da Noris ode na servis nakon udesa Mika Šumahera kompromitovala mu je trku ali je zato rikardo nadoknadio dosta toga. Na poziciji šest je Gasli iz Alfa Taurija, a na sedmom i osmom su Lekelr i Sajnc iz Ferarija. 

Đovinaci je devetim mestom u pretposlednjoj trci za Alfa Romeo uzeo dva boda.

Odluka o novom šampionu biće doneta za sedma dana u Abu Dabiju.


Rezultati trke za Veliku nagradu Saudiujske Arabije:

1 Luis Hamilton Mercedes 3 zaustavljnja
2 Maks Ferstapen Red Bul 11.825s 2 zaustavljanja
3 Valteri Botas Mercedes 27.754s 3 zaustavljanja
4 Esteban Ocon Alpina 27.633s 2 zaustavljanja
5 Danijel Rikardo Meklaren 40.121s 2 zaustavljanja
6 Pjer Gasli Alfa Tauri 41.613s 2 zaustavljanja
7 Šarl Lekler Ferari 46.648s 3 zaustavljanja
8 Karlos Sajnc Ferari 46.606s 2 zaustavljanja
9 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 58.505s 2 zaustavljanja
10 Lando Noris Meklaren 61.358s 3 zaustavljanja
11 Lens Strol Aston Martin 77.212s 3 zaustavljanja
12 Nikolas Latifi Vilijams 83.249s 3 zaustavljanja
13 Fernando Alonso Alpina 1 krug 4 zaustavljanja
14 Juki Cunoda Alfa Tauri 1 krug 3 zaustavljanja
15 Kimi Raikonen Alfa Romeo Racing 1 krug 3 zaustavljanja
R Sebastijan Fetel Aston Martin 1 krug  
R Serhio Perez Red Bul
R Džordž Rasel Vilijams
R Nikita Mazepin Has
R Mik Šumaher Has