Red Bul dobio što je tražio-MGU-H odlazi u istoriju


autor: Milena Nikolić | datum objave: 16.09.2021.


Red Bul dobio što je tražio-MGU-H odlazi u istoriju

©FIA

Pomak na novom sastanku proizvođača agregata. Zasedanje na kome su pored aktuelnih Mercedes, Ferari, Reno i Honda, prisustvovali i predstavnici Folsksvagen grupacije dogovoreno je da se jedinica za pretvaranje toplote izduvnih gasova izbaci iz nove specifikacije.

Formula 1 timovi koristiće sadašnje agregate do kraja 2024 godine. Na kraju ove sezone doći će do još jedne dorade i to će biti poslednja izmena pred zamrzavanje razvoja u naredne tri godine, kada će biti moguće samo korektivne i neke minimalne dorade. Ovim se izašlo u susret Red Bulu kome će Honda doraditi i predati motor za upotrebu u neredne tri sezone, a sama japanska kompanija će "zvanično napustiti" sport na neodređeno vreme.

Usvojen je i predlog Red Bula da se izbaci MGU-H pa će to dosta pojednostaviti proizvodnju, nasleđeni Hondini motori mogu lakše biti dorađeni za novu eru.

Folksvagen se nadao prelasku na četvorocilindrične agregate ali ostalo se na trenutnoj specifikaciji, odnosno šestolcilindričnim 1,6l motorima.
Novi 1,6l turbo motor biće standardizovan, većim delom, tako da će timovi hteli ili ne prestati da troše novac za razvoj tog dela pogonske jedinice, odnosno na sitne detalje. Fokus bi trebao da se prebaci na električne komponente, odnosno elektromotor.

Od 2025. godine motor sa unutrašnjim sagorevanjem trebao bi da proizvodi samo polovinu od planiranih 1000 KS, kako bi sport i dalje bio primamljiv velikim auto kompanijama i proizvođačima agregata. Ipak, nije sigurno da li će do novih pravila u ovoj oblasti doći 2025 ili 2026 godine.
Najveći kamen spoticanja za uvođenje novih motora su naravno troškovi razvoja. Iako bi trebalo da budu jeftiniji i umesto 2 miliona koštaju 1 milion evra i dalje će ti agregati biti prilično skupi i pored toga što će biti uvedena budžetska limitacija. Takođe, proizvođači koji snabdevaju više timova, kao Mercedes traži veću kapu za budžet, a ostali traže fleksibilnije finansije u prelaznoj godini.