Hamilton pobednik trke na Silverstonu i pored kazne


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 18.07.2021.


Hamilton pobednik trke na Silverstonu i pored kazne

©Mercedes AMG F1

Incident sa  Ferstapenom na startu koji je bio i kraj trke za Holanđanina, Hamiltonu je doneo kaznu od 10 sekundi ali je Britanac uspeo da na domaćoj stazi sustigne i prestigne Leklera u samoj završnici koji mu je potom bio glavni rival i tako dođe do veoma bitne pobede.

Startujući sa pozicija 1 i 2, Ferstapen i Hamilton su odmah na startu poveli veliki duel. Agresuvni Hamilton pokušao je preuzimanje nekoliko puta. Na ulasku u krivinu "Kops" išao je unutrašnjom stranom, dok je Ferstapen povratak na lidersku poziciju pokušao spolja. Došlo je do kontakta, Ferstapen je izgubio kontrolu i "odleteo" u barijeru. Dok je Hamilton išao na restart u Ferstapen je bio na medeicinskim proverama, ugruvan od stravičnog udesa.  Ferstapen je udario u barijeru uz silu od 51G.
Na restartu Lekler je imao prvu startnu poziciju, uspeo da je zadrži pa je Hamilton morao pri servisu da odradi i kaznu od 10 sekundi. Do kraja trke uspeo je da nadoknadi izgubljeno, prestigne Leklera i osvoji veoma bitne bodove u borbi  za titulu.

Valteri Botas završio je na poziciji tri uz malo sreće. Pri prvom startu izgubio je poziciju od Leklera, a pri drugom i od Norisa, a smo su problemi na servisu koje je imao vozač Meklaren i zadržao se duže od predviđenog vratili poziciju tri Fincu.

Slično se dogodilo u duelu Rikardo- Sajnc. Vozač Ferarija zadržao se predugo u boksu pa je Rikardo vratio poziciju 5. Veći do trke imao je Sajnca u retrovizaru ali je uspeo da zadrži peto mesto.

Alonso je završio na poziciji 7, praćen Strolom iz Aston Martina i klupskim kolegom Okonom.

Juki Cunoda iz Alfa Taurija uzeo je poslednji raspoloživi bod.

Sebastijan Fetel je imao okršaj za poziciju sa Alonsom napočetku trke. Međutimm izgubio je kontrolu, izleteo sa staze i pao na začelje. Odustao je u krugu 42 kada mu je tim javio da se povuče iz trke usled "problema sa bolidom".

Rezultati trke za Veliku nagradu Velike Britanije:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Šarl Lekler Ferari 4.517s
3 Valteri Botas Mercedes 11.125s
4 Lando Noris Meklaren 28.573s
5 Danijel Rikardo Meklaren 42.624s
6 Karlos Sajnc Ferari 43.454s
7 Fernando Alonso Alpina 72.093s
8 Lens Strol Aston Martin 74.289s
9 Esteban Okon Alpina 76.162s
10 Juki Cunoda Alfa Tauri 82.065s
11 Pjer Gasli Alfa Tauri 85.327s
12 Džordž Rasel Vilijams 90.245s
13 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
14 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
15 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
16 Serhio Perez Red Bul 1 krug
17 Nikita Mazepin Has 1 krug
18 Mik Šumaher Has 1 krug

Trku nisi završili:
Sebastijan Fetel Aston Martin
Maks Ferstapen Red Bul