Maks Ferstapen pobednik Velike nagrade Austrije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.07.2021.


Maks Ferstapen pobednik Velike nagrade Austrije

©Red Bull F1

Maks Ferstapen novom pobedom napravio dodatnih 14 bodova (ukupno 32) razlike nad Hamiltonom u rutinskoj trci na Red Bul Ringu.
Ferstapen je poveo sa pol pozicije i bio u trci nedodirljiv za rivale tokom 71 kruga, sa prednošću tolikom da je imao luksuz da ode po nove gume desetak krugova pre kraja, a potom odvozi i najbrži krug trke i tako uzme i dodatni bod. Bila je ovo treća uzastopna pobeda, peta za Red Bul u sezoni u kojoj je za sada najbliži osvajanju titule.
Hamilton je završio na poziciji četiri uz probleme sa bolidom. Morao je da prepusti poziciju dva Botasu, a dodatni servis degradirao ga je i iza Norisa. Vozač Meklarena je tako došao do trećeg podijuma ove sezone, a Botas drugim mestom do najboljeg plasmana.
Perez je prošao kroz cilj peti ali je degradiran zbog kazni (incidenti sa Leklerom u dva navrata) na poziciju 6, a na  poziciju 5 promovisan je Sajnc.
Rikardo je dugo odolevao napadima Leklera, a zatim i Sajnca ali se morao zadovoljiti pozicijiom 7. Sajnc je uspeo i da ga obiđe u poslednjem krugu, sa dosta svežijim gumama.

Lekelr je kroz cilj prošao osmi ispred Gaslija i Alonsa koji je osvojio poslednji bod. Španac je vodio dugo veliku borbu sa Raselom ali je na kraju ipak ostavio vozača Vilijamsa bez boda.
Pored Okona koji je odustao u prvom krugu kada mu je Đovinaci oštetio prednje vešanje u gužvi u krivini nakon starta, u poslednjem se dogodila drama između Raikonena i Fetela. Raikonen je sustigao Rasela koji ga je dobro zagradio na ulasku u krivinu. Šansu za prolaz sa unutrašnje strane video je Fetel, a Raikonen je nastavio kao da Nemac iz Aston Martina nije tu, pa je došlo do kontakta i odustajanja.


Rezultati trke za Veliku nagradu Austrije:

1 Maks Verstappen Red Bul
2 Valteri Botas Mercedes
3 Lando Noris Meklaren
4 Luis Hamilton Mercedes
5 Karlos Sajnc Ferari
6 Serhio Perez Red Bul
7 Danijel Rikardo Meklaren
8 Šarl Lekler Ferari
9 Pjer Gasli Alfa Tauri
10 Fernando Alonso Alpina
11 Džordž Rasel Vilijams
12 Juki Cunoda Alfa Tauri
13 Lens Strol Aston Martin
14 Antonio Đovinaci Alfa Romeo
15 Nikolas Latifi Vilijams
16 Kimi Raikonen Alfa Romeo
17 Sebastijan Vetel Aston Martin
18 Mik Šumaher Has
19 Nikita Mazepin Has

Trku nisu završili:

Esteban Okon Alpina udes