Hamilton pobednik Velike nagrade Toskane


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.09.2020.


Hamilton pobednik Velike nagrade Toskane

©Mercedes AMG F1

Bila je ovo šesta pobeda u sezoni i devedeseta u karijeri za Luisa Hamiltona. Botas je zauzeo drugo mesto, dok se Albon iz Red Bula popeo prvi put na podijum u F1 karijeri.

Trka sa dve crvene zastave i osam odustajanja, puno udesa i izletanja. Pravi haos na premijeri Formule 1 u Toskani.
Valteri Botas je odlično startovao, prestigavši Hamiltona. Ferstapen je takođe imao dobar start u prvom delu. Ali nakon par sekundi umesto borbe sa Hamiltonom počeo je da gubi pozicije uz  komentar preko radija "Gubim snagu motora". Nakon nekoliko krivina, tačnije četiri, njegova trka je završena. 
Sve je počelo kontaktom Sajnca sa Strolom. Vozač Meklarena se okrenuo na stazi, Gasli je imao kontakt sa Grožanom i Kimijem Raikonenom, a zajedno su pokupili "sporog" Ferstapena.
Trku u prvom navratu su završili Ferstapen i Gasli, a ostali vozači spratili su vozilo sigurnosti nekoliko krugova kako bi se bolidi Alfa Taurija i Red Bula sklonili na sigurno. Rasel je javo da Okonu koji je vozio ispred "gore zadnje kočnice".

Trka je nastavljena u šestom krugu. Botas je kontrolisao tempo krivudajući na pravcu prilično sporo, ubrzao je tek nakon prelaska startno-ciljne linije. 
Vozači sa začelja nisu pratili taj tempo ubrzali su mnogo ranije, naletevši na rivale sa sredine grida. U incidentu su učestvovali Sajnc, Magnusen, Đovinaci i Latifi. Opet je upšljeno vozilo sigurnosti, a potom je istaknuta crvena zastava i trka je prekinuta kako bi se uklonili bolidi.
Tokom prekida Reno je obajvio da Okon usled problema sa kočnicama neće nastaviti trku u kojoj je ostalo posle ove vesti 13 vozača.
Botas i Hamilton imali su dobar start ali je Britanac preuzeo vođstvo od Finca. Lekler je vozio na trećoj poziciji ispred Strola, Pereza, Rikarda, Albona, Norisa, Kvjata i Rasela..
Hamilton je napravio razliku od 2 sekunde nad Botasom, Strol je preuzeo treće mesto od Leklera, a Rikardo peto od Pereza. Fetel se "probio" na poziciju 11 isred Raikonena.
Rikardo Albon i Perez su potom Redom prestigli Leklera koji je u 21 krugu pao na  7. mesto. Tim je morao nešto da preuduzme, otišao je na servis po tvrde gume vrativšii se na poslednju poziciju 13.
Sredinom trke najzanimljivija borba vodila se za treće mesto. Rikardo je nakon servisa izašao ispred Strola, Albon je bio peti, ispred Pereza, Lekelra i Norisa. Kvjat i Rasel su bili u prvih deset, dok je Fetel bio na poziciji 11 sa 5 sekundi zaostatka za vozačem Vilijamsa.
Zabrinuti za stanje guma Mercedesovi inženjeri savetovali su vozačima da se drže dalje od ivičnjaka. Botas je prizivao vozilo sigurnosti uz sve veći zaostatak iza Hamiltona koji je narastao na 6 sekundi. Želja mu se ispunila u 44. krugu kada je Strol izleteo iz Arijabata 2 krivine. Ispostavilo se da je upravo imao gumi defekt na ivičnjaku ostavivši ga bez kontrole nad bolidom RP20 koji se potom zakucao u zaštitnu barijeru.
Botas je otišao na servis, potom i Hamilton ali je trka potom prekinuta kako bi se bolid koji je tinjao izneo van staze, a zaštitna barijera popravila.

Druga crvena zastava bila je dobra vest za Grožana i Raikonena. Odvozivši jedan krug pre starta ušli su u krug sa ostalim rivalima na ponovljenom startu. Raikonen je bio pod istragom usled pogrešnog ulaska u boks, odnosno preko  travnjaka, van granica linije za ulazak.
Hamilton je dobro startovao na poslednjem restartu trke, Rikardo je prestigao Raikoenna, Albon Pereza za četvrto mesto. Za njima su sledili Perez, Noris, Kvajt, Raikonen, Grožan, Lekelr koji se probio na deseto mesto ispred Fetela i Rasela koga je poslednje zaustavljanje odnosno restart koštalo bodova. 
Botas je lagano povratio drugu poziciju, a potom se na Rikarda nameračio Albon. Uspeo je da ga pretekne, dao se potom u poteru za Botasom, ali je Finac kontrolisao tempo i odmakavši vozaču Red Bula van zone DRS sekunde.
Dva kruga pre kraja Hamilton je odvozio najbrži krug.
Rikardo je ostao na poziciji 4 ispred Pereza, Norisa i Kvjata.
Raikonen je prošao kroz cilj osmi ali je uz dodatih 5 sekundi završio deveti. Fetel je uzeo poslednji bod ispred Rasela koji je najviše izgubio pri poslednjem prekidu. Dvanaesti kroz cilj prošao je Grožan.

Rezultati trke za Veliku nagradu Toskane:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Valteri Botas Mercedes 4.880s
3 Aleks Albon Red Bul 8.064s
4 Danijel Rikardo Reno 10.417s
5 Serhio Perez Rejsing Point 15.775s
6 Lando Noris Meklaren 18.883s
7 Danil Kvjat Alfa Tauri 21.756s
8 Šarl Leler Ferari 28.345s
9 Kimi Raikonen Alfa Romeo 29.770s
10 Sebastijan Fetel Ferari 29.983s
11 Džordž Rasel Vilijams 32.404s
12 Roman Grožan Has 42.036s

Trku isu završili:

Lens Strol Rejsing Point udes
Esteban Okon Reno kočnice
Kevin Magnusen Has udes
Antonio Đovinaci Alfa Romeo udes
Karlos Sajnc Meklaren udes
Nikolas Latifi Vilijams udes
Pjer Gasli Alfa Tauri udes
Maks Ferstapen Red Bul udes