Sebastijan Fetel

Broj: 5

Sebastijan Fetel

Biografija:

2013

Dominira u većem delu šampionata.

U Južnoj Koreji osvojio svoju 42. pol poziciju u karijeri, 8. pobedu u šampionatu, a Renou pomogao da osvoji 208. pol poziciju kao proizvođač i tako ga dovede na deobu prvog mesta sa dosadašnjim liderom Ferarijem.

U Indiji osvaja desetu pobedu u sezoni, šestu zaredom i osvaja četvrtu titulu prvaka sveta, iako je do kraja šampionata ostalo još tri trke.

U Abu Dabiju jedanaestom pobedom u sezoni, sedmom u nizu, izjednačava Šumaherov rekord po broju uzastopnih pobeda.

Pobedama u SAD i Brazilu postavlja novi rekord od 9 uzastopnih pobeda, ukupno 13 u sezoni uz tri podijuma.

Šampion sa osvojenih 397 bodova.

2012

U Australiji dolazi do drugog mesta posle lošeg servisa za Hamiltona. Na trci u Malziji oštećuje pneumatik pri kontaktu sa bolidom HRT-a i izlazi iz zone bodova. Osvaja veliku nagradu Bahreina.

Vodeći u šampionatu posle prvih sedam trka. Na osmoj trci sezone (VN Evrope) odustaje sa vodeće pozicije zbog kvara alternatora.

Osvaja Veliku nagradu Singapura, što mu je druga pobeda u sezoni, zatim slede trijumfi redom u  Japanu, Južnoj Koreji i Indiji.

Posle trijumfa na VN Kande, Nemac produžuje ugovor sa Red Bulom do kraja 2015. godine.

2011

Dominantna sezona koja ga dovodi do druge titule. Postaje najmlađi dvostruki prvak sveta. Obara rekord Najdžela Mensela od 14 pol pozicija i postavlja novi osvojivši 15 na 19 trka. Odustaje na VN Abu Dabija, a u Nemačkoj završava na poziciji četiri. Na ostalih 17 od 19 Velikih nagrada završava na podijumu od čega je 11 trijumfa. Šampionska titula sa 392 boda.

2010

Jedan od favorita za osvajanje titule. Prve tri od, četiri trke počinje sa pol pozicije. Ipak "gremlini" i dalje muče Red Bul pa samo jednu od ove četiri trke završava pobedom. Rivalitet sa kolegom iz tima Markom Veberom je sve veći. U sezoni osvaja 10 pol pozicija. Na poslednju trku šampionata dolazi kao jedan od favorita za titulu do tada plasiran na poziciji 3. Pobeđuje u Abu Dabiju što mu je peta pobeda u sezoni, a njegovi konkurenti Fetel Veber i Hamilton ne uspevaju da osvoje potreben pozicije, te tako postaje najmlađi šampion u istoriji Formule 1 sa osvojenih 256 bodova.

2009

Nastavlja u dobrom tempu iz predhodne sezone. Prelazak u sestrinsku ekipu Red Bul iz slabijeg Toro Rosa je pravi potez, što Fetel dokazuje osvajanjem prve pol pozicije za ovu ekipu u njenoj istoriji. Pol poziciji u Kini dodaje i pobedu što je opet prva pobeda za ovaj tim, a pobeđuje i na Silverstonu i Suzuki. Poslednju pobedu u sezoni postiže na premijeri Formula 1 trka u Abu Dabiju, pa tako završava sezonu kao vicešampion u poretku vozača.

2008

Prva sezona u Formuli 1 koju je odvozio kompletnu. Na kišovitoj Monci osvaja pol poziciju, a potom i pobedu i postaje najmlađi pobednik u istoriji Formule 1 u bolidu Toro Roso, koji nije bio previše konkurentan. Završava šampionat kao osmoplasirani sa 35 poena i zapada za oko sestrinskoj ekipi Red Bul posle par izuzetnih izdanja gde i prelazi o narednoj sezoni.

2007

Vozi umesto Robertra Kubice trku u Indijanopolisu za BMW, osvaja osmo mesto i tako postaje najmlađi vozač koji je osvojio poene u Formuli 1. Odlazi u Toro Roso od avgusta, odnosno trke u Mađarskoj i postiže zapažen rezultat na trci u Kini, četvrto mesto, što je i ujedno najbolji rezultat tog tima do tada.

2006

Vicešampion Evropske Formule 3 serije, pobedivši na tri trke. Takmiči se u tri svetke serije takmičenja koje organizuje Reno i pobeđuje u dve. Imenovan je za test vozača BMW F1 tima na testovima petkom i pojavljuje se na pet testiranja.

2005

Petoplasirani u ukupnom poretku u Formula 3 Euro Seriji i proglašen zanajboljeg novajliju posle pet pojavljivanja na podijumu u sezoni. Dobija prvu priliku za test Formula 1 bolida u ekipi BMW-Vilijams na stazi Herez.

2004

Šampion BMW ADAK Formule, završivši sve trke sezone na podijumu (20 puta), od čega je 18 puta pobedio.

2003

Završava kao drugoplasirani u šampionatu BMW ADAK Formule pobedivši 5 od 19 trka.

2001

Prvak u juniorskom karting šampinatu Nemačke i Evrope.