Luis Hamilton

Broj: 44

Luis Hamilton

Biografija:

2012

Odličan start sezone u kvalifikacionom delu. U Australiji i Maleziji osvaja pol pozicije ali u trci zbog loše procne tima odlazi u boks u pogrešnom trenutku, i u oba navrata gubi liderske pozicije.

Problemi sa servisom u boksu ponavljaju se iz trke u trku pa Hamilton gubi desetak bodova zbog grešaka tima. U Španiji ostaje bez pol pozicije zbog manjka goriva u rezervoaru, a potom u trci takođe ima jedan problematičan servis.

Na semoj trci sezone u Kanadi maestralnom vožnjom, uz dobru taktiku tima dolazi do prve pobede i ujedno pomera rekord na sedam različitih pobednika u prvih sedam trka sezone.

I na osmoj trci sezone nije prošlo bez problema u boksu, pa tako Hamilton dva kruga do kraja u duelu sa Maldonadom odustaje odbačen u barijere od strane Venecuelanca.

Pol pozicija i pobeda na Velikoj nagradi Mađarske, poslednju trku pred letnju pauzu, ostavljaju ga u borbi za titulu.

Posle neuspeha na VN Belgije osvaja pol poziciju u Italiji, a zatim i trijumfuje po prvi put u Monci i dvadeseti put u karijeri.

Odustaje na Velikoj nagradi Singapura sa vodeće pozicije zbog mehaničkih problema i tako šest trka pred kraj znatno ugrožava svoju poziciju u borbi za naslov šampiona.

Do svoje poslednje pobede sa Meklarenom stiže na Velikoj nagradi Kanade, pretposlednjoj trci sezone.

U završnoj trci u Brazilu bori se za prvo mesto sa Hilkenbergom ali Nemac proklizava i izbacuje ga iz trke, oštetivši prednje vešanje Luisovog Meklarena, koji je želeo u velikom stilu da završi saradnju sa timom iz Vokinga.

Pozicija 4 u plasmanu vozača sa 190 bodova, 7 podijuma od čega su 4 pobede, 6 pol-pozicija jednim najbržim krugom.

Potpisuje trogodišnji ugovor sa Mercedesom vredan oko 100 miliona evra.

2011

Torbulentna sezona pri pohodu na titulu. Previše incidenata sa Felipeom Masom i Markom Veberom, pa čak i jedan sa klupskim kolegom izbacili su ga prerano iz borbe za naslov prvaka. Po prvi put u karijeri biva lošije plasiran od klupskog kolege. Dobija i nekoliko kazni od strane sudija zbog navedenih incidenata. Uspeva da osvoji tri trke (Kina, Nemačka, Abu Dabi) i jednu pol poziciju (Južna Koreja). Pzicija 5 u šampionatu sa 227 bodova.

2010

Pruža neverovatne vožnje, ali sa timom iz boksa pravi niz taktičkih grešaka tako da zaostaje za klupskim kolegom u poretku vozača na prve četiri trke. Ipak u dva navrata plasira se na podijum. Uspeva da poveže dva trijumfa u Turskoj i Kanadi i uključi se u borbu za titulu. Izbija na vodeću poziciju u prvenstvu na sredini sezone, međutim u Mađarskoj odustaje zbog kvara na bolidu, a Ferari i Red Bul polako počinju da pružaju sve bolje performanse. Odustajanja u Italiji i Singapuru, pri kontaktu sa Masom odnosno Veberom koji su mu rivali za tiulu, a da niko od dvojice pomenutih nije odustao odnosno 0 bodova na te dve trke uz još samo jednu pobedu u Belgiji, nije bilo dovoljno za osvajanje titule iako je teoretsku mogućnost imao do kraja prvenstva. Loša sreća i manjkavost taktike odnosno par nezavršenih trka bilo je dovoljno za poziciju 4 na kraju šampionata sa 240 bodova.

2009

Diskvalifikovan sa četvrtog mesta u Australiji zbog nepoštovanja odluka sudija. Pruža prosecne partije u nekonkurentnom Meklarenu sve do desete trke sezone kada ostvaruje prvu pobedu. Osvaja četiri pol pozicije i još četiri puta završava na podijumu uključujući još jednu pobedu u Singapuru.

2008

Postaje najmlađi šampion Formule 1 sa 23 godine, sa pet pobeda i još pet finiša na podijumu sa razlikom od samo jednog poena od vicešampiona Filipea Mase. Produžuje ugovor sa Meklarenom do kraja 2012-e.

2007

Neverovatan debi u Formuli 1 sa zavrsecima na podijumu u prvih devet trka. Osvaja četiri trke i šest pol pozicija i generalno pruža bolje vožnje od svog klupskog kolege i tada aktuelnog svetskog šampiona Alonsa. Bio je favotit za osvajanje prvenstva do poslednje dve trke sezone kada pravi neverovatne početničke greške i titulu na tacni predaje u ruke Kimiju Raikonenu.

2006

Šampion u GP2 seriji u svojoj prvoj sezoni u tom takmičenju. Kao šampion dobija šansu da testira Meklarenov F1 bolid. Posle testova dobija i vozačko mesto u ovoj ekipi za narednu sezonu.

2005

Dominira U Evropskoj Formuli 3, sa 15 pobeda, 10 najbržih krugova i 13 pol pozicija.

2004

Prelazi u viši rang takmičenja odnosno u Evropsku Formulu 3. Završava kao petoplasirani u generalnom plasmanu sa jednom pobedom i još dva završetka na podijumu u sezoni.

2003

Obezbeđuje titulu u Formuli Reno dve trke pre kraja sezone. Osvaja 10 trka, 9 najbržih krugova i 11 pol pozicija.

2002

Prelazi u viši rang takmičenja iz kartinga u jednosede/bolide. Sezonu u Formuli Reno završava na trećem mestu u generalnom poretku.